BMC – Tawaran Nilai (‘Value Proposition’) Bahagian 2/2

Tawaran Nilai

Mari kita sambung lagi tentang value propositions atau tawaran nilai ini. (6) Brand / Status Pelanggan kadang kala memandang kepada brand sebagai keutamaan untuk memilih produk dan perkhidmatan yang ditawarkan.  Sebut sahaja Apple, Samsung dan Huawei – produk tersebut terus dapat dibayangkan dalam kepala.  Pemakaian jam jenama Rolex umpamanya, terus mengambarkan status kekayaan pemakai. (7)… Read More

BMC – Tawaran Nilai (‘Value Proposition’) Bahagian 1/2

Tawaran Nilai

Tawaran nilai atau value propositions merujuk kepada nilai yang nak kita bina terhadap produk dan perkhidmatan yang disediakan.    Tawaran nilai ini mestilah spesifik disasarkan kepada segmen pelanggan yang kita pilih. Tawaran nilai ini akan menentukan pelanggan memilih kita, bukan pesaing kita yang lain. Kunci Value Propositions Kunci utama tawaran nilai – menyelesaikan masalah, memuaskan kehendak… Read More

BMC – Customer Segments / Segmen Pelanggan

Kenali segmen pelanggan kita! Objektif utama perniagaan adalah untuk membantu menyelesaikan masalah atau/dan memberi tambah nilai kepada golongan sasaran pelanggan.  Masalah atau tambah nilai ini tentunya adalah tak sama dari satu dengan yang lain. Walau pun tidak sama, ianya boleh terdiri kepada kumpulan atau kelompok tertentu.  Iniliah yang akan menentukan sasaran segmen pelanggan atau Customer… Read More

Business Model Canvas (‘BMC’)

Tahun baru, semangat baru! Mulakan pembelajaran pertama dengan Business Model Canvas atau ‘BMC‘. Kalau translate direct jadi Kanvas Model Bisnes atau Perniagaan. Tak gitu? Apa tu ‘Model Bisnes‘ ? Buku ni cakap: “A business model describes the rationale of how an organization creates, delivers, and captures value.” Kata kunci: Bina, Sampaikan & Menambat Nilai. Business… Read More

Laman Web Perniagaan

laman web perniagaan

Pembangunan laman web perniagaan adalah aspek yang sangat penting pada hari ini.  Kalau perniagaan kita tak ada laman web, boleh dikatakan perniagaan kita tidak wujud!  Ketinggalan zaman orang kata. Tak kira lah sama ada kita menjalankan perniagaan secara offline, apatah lagi online.  Prospek akan cari laman web kita terlebih dulu untuk mencari maklumat.  Proses fact… Read More

Teknik Tawar Menawar / Negotiation Skills

tawar menawar

Tawar menawar? Tentulah! Kita nak harga yang berpatutan! Tawar menawar, kemahiran berunding harga (negotiation) adalah kemahiran yang sangat bernilai dalam dunia bisnes.  Antara kegunaan utama dan biasa digunakan adalah untuk kita mendapat sesuatu barangan atau perkhidmatan dengan harga yang sangat berpatutan! Ingat ya.. berpatutan.. bukan murah a.k.a cheap! Empat (4) Prinsip Tawar Menawar Antara prinsip negotiation yang… Read More

Niche Market

Kenali niche market! Bisnes tanpa passion atau minat yang tinggi  selalunya tak bertahan lama. Tetapi passion sahaja tidak mencukupi jika kurang permintaan terhadap produk dan perkhidmatan yang kita tawarkan. Adakah passion dan permintaan yang tinggi sudah mencukupi untuk kita berjaya dalam bisnes yang dijalankan? BELUM LAGI! Kenapa? Kita pasti tahu bahawa dunia bisnes adalah dunia… Read More

Kajian Pasaran – Bahagian 2/2: Google AdWords Keyword Planner

Kali ini kita akan buat kaji pasaran dengan Google AdWords – Google Keyword Planner. Sebelum ini kita dah sentuh tentang kajian  pasaran bagi mengenal pasti permintaan terhadap produk dan perkhidmatan anda di Internet. Kita tahu bahawa passion sahaja tidak mencukupi jika produk atau perkhidmatan yang ditawarkan tiada permintaan. Jadi macam mana kita hendak mengetahui tentang adanya permintaan tersebut?… Read More

Kajian Pasaran – Bahagian 1/2

Satu aspek yang penting dalam perniagaan adalah PERMINTAAN dan kajian pasaran adalah penting bagi tujuan ini. Sebelum ini kita telah menyentuh bagaimana kita nak mulakan perniagaan dengan passion yang kita ada.  Secara ringkas, “passion” boleh wujud dari minat, kebolehan, kekuatan, pengetahuan dan pengalaman.  Tetapi kita juga perlu tahu, “passion” sahaja tidak mencukupi untuk menjalankan perniagaan Internet… Read More

Daftar Gmail

Daftar Gmail

Mari daftar Gmail! Ramai daripada kita dah ada akaun email.  Pelbagai perkhidmatan email percuma mungkin telah kita daftar seperti outlook.com, yahoo.com, rocketmail.com dan sebagainya.  Walau apa juga perkhidmatan yang kita gunakan, mari daftar Gmail. Kenapa Kena Daftar Gmail? Dengan daftar Gmail,  kita sebenarnya telah daftar akaun Google.  Ini bermakna perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh Google boleh kita… Read More