Laman Web Perniagaan

laman web perniagaan

Pembangunan laman web perniagaan adalah aspek yang sangat penting pada hari ini.  Kalau perniagaan kita tak ada laman web, boleh dikatakan perniagaan kita tidak wujud!  Ketinggalan zaman orang kata. Tak kira lah sama ada kita menjalankan perniagaan secara offline, apatah lagi online.  Prospek akan cari laman web kita terlebih dulu untuk mencari maklumat.  Proses fact… Read More

Teknik Tawar Menawar / Negotiation Skills

tawar menawar

Tawar menawar? Tentulah! Kita nak harga yang berpatutan! Tawar menawar, kemahiran berunding harga (negotiation) adalah kemahiran yang sangat bernilai dalam dunia bisnes.  Antara kegunaan utama dan biasa digunakan adalah untuk kita mendapat sesuatu barangan atau perkhidmatan dengan harga yang sangat berpatutan! Ingat ya.. berpatutan.. bukan murah a.k.a cheap! Empat (4) Prinsip Tawar Menawar Antara prinsip negotiation yang… Read More

Niche Market

Kenali niche market! Bisnes tanpa passion atau minat yang tinggi  selalunya tak bertahan lama. Tetapi passion sahaja tidak mencukupi jika kurang permintaan terhadap produk dan perkhidmatan yang kita tawarkan. Adakah passion dan permintaan yang tinggi sudah mencukupi untuk kita berjaya dalam bisnes yang dijalankan? BELUM LAGI! Kenapa? Kita pasti tahu bahawa dunia bisnes adalah dunia… Read More

Kajian Pasaran – Bahagian 2/2: Google AdWords Keyword Planner

Kali ini kita akan buat kaji pasaran dengan Google AdWords – Google Keyword Planner. Sebelum ini kita dah sentuh tentang kajian  pasaran bagi mengenal pasti permintaan terhadap produk dan perkhidmatan anda di Internet. Kita tahu bahawa passion sahaja tidak mencukupi jika produk atau perkhidmatan yang ditawarkan tiada permintaan. Jadi macam mana kita hendak mengetahui tentang adanya permintaan tersebut?… Read More

Kajian Pasaran – Bahagian 1/2

Satu aspek yang penting dalam perniagaan adalah PERMINTAAN dan kajian pasaran adalah penting bagi tujuan ini. Sebelum ini kita telah menyentuh bagaimana kita nak mulakan perniagaan dengan passion yang kita ada.  Secara ringkas, “passion” boleh wujud dari minat, kebolehan, kekuatan, pengetahuan dan pengalaman.  Tetapi kita juga perlu tahu, “passion” sahaja tidak mencukupi untuk menjalankan perniagaan Internet… Read More

Daftar Gmail

Daftar Gmail

Mari daftar Gmail! Ramai daripada kita dah ada akaun email.  Pelbagai perkhidmatan email percuma mungkin telah kita daftar seperti outlook.com, yahoo.com, rocketmail.com dan sebagainya.  Walau apa juga perkhidmatan yang kita gunakan, mari daftar Gmail. Kenapa Kena Daftar Gmail? Dengan daftar Gmail,  kita sebenarnya telah daftar akaun Google.  Ini bermakna perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh Google boleh kita… Read More

Perniagaan Internet: Nak Jual Apa?

perniagaan-internet

Nak jual apa mungkin soalan besar bagi bakal usahawan yang ingin  memulakan perniagaan Internet.   Apa agaknya perniagaan Internet yang sesuai ?  Nak jual Peti ais? Basikal? Rumah? Tukul besi? Antara kaedah yang biasa dilakukan adalah kaedah “rasa-rasa” atau “ikut-ikut” sahaja. Nak Jual Apa? “Rasa boleh jual benda ni… ” “Kalau jual ni sure orang… Read More

Potensi Perniagaan Internet / Bisnes Online

Pernahkah tuan/puan mengalami situasi ini? Satu hari kita dapat idea nak jalankan perniagaan secara online, buat bisnes online, perniagaan Internet … “Oh ya.. aku nak start jual produk kecantikan secara online. Produk “JelitaAlami” (bukan nama produk sebenar) ni memang terbukti meningkatkan kecantikan 100 kali ganda. Terbaik dari ladang!” Kita pun buka laman search engine Google. “Alamak..… Read More

Katahui lima (5) Perkara bagi Memulakan Perniagaan Internet

perniagaan-internet

Apa yang kita perlu tahu bagi memulakan perniagaan internet ? Perniagaan Internet atau juga dikenali sebagai Bisnes Online merujuk kepada apa juga jenis perniagaan yang dijalankan dengan menggunakan medium Internet, sama ada keseluruhan aspek perniagaan mahu pun sebahagian sahaja. Ada sesetengah organisasi menjalankan keseluruhan perniagaan mereka melalui dunia online. Ada pula yang menjadikan beberapa aspek… Read More