Pasang Plugin WordPress

Plugin WordPress

Plugin WordPress ni apakah? OK! Kali ni kita nak cerita pasal Plugin WordPress.   Plugin ini merupakan komponen atau fungsi tambahan yang kita boleh pada sistem WordPress. Kalau kita guna WordPress, biasalah lah kita boleh buat posting atau page dan juga tukar theme untuk kelihatan lebih menarik.  Ada juga theme yang bila kita pasang dia didatangkan… Read More

Beza Posts vs Page

Beza Post vs Page WordPress

Posting kali ni kita akan sentuh tentang beza post vs page WordPress.  Ingat tak pasal cara buat posting sebelum ni?  Boleh refer ke posting Cara Guna WordPress untuk recap balik semula 🙂 Dalam posting tu kita buat beberapa posting dan bila klik di posting yang berrtajuk “Posting ke Dua”  ia akan dipaparkan seperti berikut: Kandungan atau… Read More

Cara Pasang WordPress Theme

Cara Pasang WordPress

Kita sambung posting kali ini dengan cara pasang theme WordPress di website yang kita subscribe dengan ServerFreak haritu.  Theme WordPress ni apa?  Ingat tak kita punya website aritu lepas kita pasang WordPress rupa dia macam mana?  Macam ni kan.. Sebenarnya rupa bentuk ni boleh diubah dengan kita pasang theme yang kita pilih.  Banyak theme WordPress… Read More

Cara Guna WordPress

Cara Pasang WordPress

Mari kita lihat cara guna WordPress yang kita install melalui cPanel pada posting lepas. Recap sedikit, WordPress merupakan Content Management System (CMS) yang boleh kita gunakan untuk urus website kita. Kita boleh jadikan website kita ni sebagai blog, corporate website, laman minisite atau sales letter, landing page dan seterusnya kedai online. Hello World! Lepas install melalui… Read More

Cara Pasang WordPress di cPanel

Cara Pasang WordPress

Kali ni kita nak setup WordPress untuk gunakan di web hosting yang kita langgan hari tu.  Apa WordPress ni? WordPress adalah Content Management System (CMS).  Kita boleh update content website kita dengan mudah dengan adanya CMS ni.  Nak buat posting baru, update atau hapus content sangatlah mudah. Satu masa dulu.. Kalau nak tau, satu masa… Read More

Setup SSL

Setup SSL

Harini kita layan macam mana nak setup SSL.  SSL ni perlu untuk  tambah tahap keselamatan website kita seperti  dalam posting lepas. Dah setup SSL ni baru lah kita boleh guna HTTPS untuk access website kita.  Bila dah guna, selamatlah sikit.  SIkit je tau.. nak lagi selamat lagi banyak benda kena buat.  Salah satu, upah kawan-kawan… Read More

Beza HTTP vs HTTPS

Beza HTTP dan HTTPS

Posting kali ni nak sentuh pasal beza HTTP vs HTTPS.  Fungsi HTTPS ni nanti kita setup di website kita.  Kalau perasan masa kita nak buka laman web di browser, kadang-kadang kita letak HTTP atau HTTPS di depan alamat dia.  Betul tak?  Contoh kat blog ni, kita boleh buka website dengan HTTP & HTTPS di depan… Read More

Digital Business Model bagi Menghadapi Digital Disruption

Digital Business Model

  Sebelum kita bincang tentang dital business model, kita sedia maklum digital disruption telah menjadi satu cabaran kepada environment bisnes hari ini. Ambil tahu, rancang dan buat tindakan tentangnya bukan lagi satu pilihan, tetapi satu keperluan bisnes. Kita orang bisnes perlu buat penilaian terhadap ancaman dan risiko digital disruption serta cuba memahami peluang yang ada.… Read More

Transformasi Digital

Transformasi digital bukan hanya tertumpu kepada  teknologi digital,  tetapi lebih kepada perubahan.  Perubahan bukan hanya kepada kemungkinan sama ada ia akan berlaku atau tidak, tetapi persoalannya adalah bila dan bagaimana? Perubahan seperti mana? Bagaimanakah perubahan yang dimaksudkan dengan transformasi digital?   Contoh mudah, ia bermula dengan perubahan paradigma.  Perubahan dengan bagaimana cara kita berfikir. Kita tidak… Read More

Setup Email dengan Alamat Domain Sendiri

setup email dengan alamat domain sendiri

Nak setup email dengan alamat domain sendiri? OK memang kita dah ada banyak akaun email. Gmail, Outlook, Yahoo dan sebagainya.  Apa kata kita ada alamat email sendiri. Cuba bayangkan, kita dah ada website dengan alamat www.terlolapmato.com.  Lepas tu kita guna alamat email nazri@terlolapmato.com.  Amacam?  Nampak lebih pro dan established tau.  Bagus juga untuk tujuan branding.  Consistent.… Read More