8 Tips Menulis Artikel Mesra SEO

menulis artikel mesra SEO

Menulis artikel mesra SEO penting untuk mudahkan  ianya keluar di muka terawal bila orang Google.  Kita perlu sasarkan sekurang-kurangnya website kita berada pada tiga muka terawal hasil Google!  Kalau dapat muka pertama lagi awesome. Artikel mesra SEO (SEO friendly article) ini boleh digunakan untuk sebarang bentuk penerbitan online seperti maklumat syarikat, produk atau perkhidmatan di… Read More

Emotional Marketing

Emotional Marketing

Mari kita belajar serba sedikit tentang emotional marketing.  Kalau iklan tak jalan memang rasa nak emo kan 😀  Kita belajar macamana kesan emosi boleh digunakan.  Kemudian apply dalam mesej pemasaran dan pengiklanan.  Boleh juga masukkan dalam copywriting. Apa itu emotional marketing? Ia satu kaedah pemasaran dan pengiklanan yang menggunakan faktor emosi.  Ia bertujuan menarik perhatian… Read More

SEO Keyword Research dengan Google Trends

Keyword Research Google Trends

Selain dari gunakan suggestion dari search engine Google, kita boleh buat keyword research Google Trends.   Ya, kita gunakan Google Trends untuk buat SEO keyword research. Cari je Google Trends ni atau terus buka alamat https://trends.google.com. Nanti dia keluar macam ni: Apa Google Trends ni? Dia ni salah satu tool yang disediakan oleh Google untuk lihat… Read More

Kesan Emosi dalam Copywriting untuk B2B

Emotional Marketing

Menurut kebiasaan, dalam copywriting kita selalu bertindak menjual ‘rational’ kepada prospek.  Lagi-lagi bisnes kita berbentuk Business-to-Business (B2B).  Apa yang selalu kita highlight? “corporate look and feel” “corporate tone-of-voice” Apa lagi? Kita anggap keputusan pembelian mereka adalah berdasarkan keputusan rasional syarikat semata-mata: “Meningkatkan keuntungan” “Menurunkan kos” “Lebih efisien” “Kos efektif” Betul kan? Kita anggap syarikat-syarikat selalunya… Read More

SEO Keyword Research untuk Newbie Macam Saya

keyword research

Apa itu SEO Keyword Research? Kenapa kita nak buat proses ni? Kena buat ke? Jawab dia, kalau nak optimize website kita supaya orang jumpa masa orang google kenalah buat. Jadi SEO keyword research ni adalah proses yang kita buat untuk cari dan pilih keyword atau key phrase yang sesuai.  Proses pertama untuk optimumkan website kita… Read More

Teknik Copywriting Warren Buffet yang Perlu Kita Tiru

teknik-copywriting-warren-buffet

Posting kali ini akan sentuh tentang teknik copywriting Warren Buffet.   Siri idea teknik copywriting di blog ini boleh dirujuk di sini. Siapa tak kenal Warren Edward Buffett? Antara orang terkaya di dunia.  Investor, businessman, speaker, philanthropist dan CEO Berkshire Hathaway.  Net worth beliau sekitar USD 85.5 billion (2019). Nak tahu tak? Sebenarnya dia ni sebenarnya… Read More

Penggunaan Yoast SEO dengan WordPress

Mari tengok  penggunaan Yoast SEO ni lepas kita pasang.  Kita tengok macam mana plugin ini memudahkan kita untuk optimumkan website kita supaya mesra dengan Search engine Google.  Supaya bila kita search keyword yang kita pilih, nanti website kita ada di 5 muka pertama result carian. Cuba ikut langkah-langkah ni untuk kita study macamana plugin Yoast… Read More

Pemasangan Yoast SEO

Mari berkenalan dengan Yoast SEO, plugin WordPress yang boleh kita gunakan untuk permudahkan proses search engine optimization website kita. SEO atau Search Engine Optimization ni memang berguna untuk naikkan ranking website kita dalam search engine result.  Salah satu teknik free marketing.  Rujuk artikel lama berkaitan Google SEO sebelum ini. Sebenarnya banyak plugin lain yang boleh… Read More

Copywriting: Keperluan vs Kehendak

Mari kita sembang tentang copywriting lepas lama tak update blog ni.  Topik copywriting pertama adalah pasal KEPERLUAN vs KEHENDAK. Mari kita layan.. Benar, kalau nak berniaga kita perlu tahu siapa target market produk/perkhidmatan yang kita pasarkan.  Kita juga perlu tahu apa masalah yang boleh diselesaikan.  Apa sebenarnya keperluan mereka. Jadi, isi kandungan copywriting selalunya kita… Read More

Pasang Plugin WordPress

Plugin WordPress

Plugin WordPress ni apakah? OK! Kali ni kita nak cerita pasal Plugin WordPress.   Plugin ini merupakan komponen atau fungsi tambahan yang kita boleh pada sistem WordPress. Kalau kita guna WordPress, biasalah lah kita boleh buat posting atau page dan juga tukar theme untuk kelihatan lebih menarik.  Ada juga theme yang bila kita pasang dia didatangkan… Read More