Pasang Plugin WordPress

Plugin WordPress

Plugin WordPress ni apakah? OK! Kali ni kita nak cerita pasal Plugin WordPress.   Plugin ini merupakan komponen atau fungsi tambahan yang kita boleh pada sistem WordPress. Kalau kita guna WordPress, biasalah lah kita boleh buat posting atau page dan juga tukar theme untuk kelihatan lebih menarik.  Ada juga theme yang bila kita pasang dia didatangkan… Read More

Beza Posts vs Page

Beza Post vs Page WordPress

Posting kali ni kita akan sentuh tentang beza post vs page WordPress.  Ingat tak pasal cara buat posting sebelum ni?  Boleh refer ke posting Cara Guna WordPress untuk recap balik semula 🙂 Dalam posting tu kita buat beberapa posting dan bila klik di posting yang berrtajuk “Posting ke Dua”  ia akan dipaparkan seperti berikut: Kandungan atau… Read More

Cara Pasang WordPress Theme

Cara Pasang WordPress

Kita sambung posting kali ini dengan cara pasang theme WordPress di website yang kita subscribe dengan ServerFreak haritu.  Theme WordPress ni apa?  Ingat tak kita punya website aritu lepas kita pasang WordPress rupa dia macam mana?  Macam ni kan.. Sebenarnya rupa bentuk ni boleh diubah dengan kita pasang theme yang kita pilih.  Banyak theme WordPress… Read More

Digital Business Model bagi Menghadapi Digital Disruption

Digital Business Model

  Sebelum kita bincang tentang dital business model, kita sedia maklum digital disruption telah menjadi satu cabaran kepada environment bisnes hari ini. Ambil tahu, rancang dan buat tindakan tentangnya bukan lagi satu pilihan, tetapi satu keperluan bisnes. Kita orang bisnes perlu buat penilaian terhadap ancaman dan risiko digital disruption serta cuba memahami peluang yang ada.… Read More

Trend Media Sosial 2019 – Social Media Stories

Social Stories

Kita lihat pula trend media sosial yang sedang meningkat naik pada masa ini  – Social Media Stories.  Ciri baru media sosial ini bakal digunakan secara meluas pada tahun 2019.  Nak tahu apa social media stories ni? Pernah guna Snapchat?  Snapchat merupakan aplikasi telefon pintar yang digunakan untuk berkongsi content multimedia seperti video, teks, gambar dan… Read More

Trend Media Sosial 2019 – Memulihkan Kepercayaan

Trend Media Sosial 2018

Posting kali ini adalah berdasarkan dari Laporan tahunan Hootsuite  berkenaan trend media sosial 2019.  Ini bertujuan untuk menghadapi cabaran bisnes melalui strategi media sosial pada tahun 2019. Laporan adalah berdasarkan  kaji selidik dan kajian mendalam terhadap 3,225 pelanggan Hootsuite dan industry analyst seperti Edelman, Gartner dan Forrester. Mari lihat isu-isu krisis kepercayaan terhadap sosial media yang… Read More

Cara Langgan Web Hosting Malaysia

Web Hosting Malaysia? Posting kali ini adalah tentang cara melanggan web hosting Malaysia. Ya web hosting yang berada dalam network di Malaysia.  Posting sebelum ni ada menyentuh tentang kelebihan langgan web hosting Malaysia.  Antaranya, kalau ada masalah network antarabangsa, pelanggan masih boleh access. Antara yang biasa digunakan untuk pasang website di Malaysia ni: (1) Exabytes… Read More

Cara Buat Website Sendiri Sambil Minum Kopi

Cara Buat Website Sendiri

Kali ini kita akan bincangkan cara buat website sendiri untuk bisnes sambil minum kopi.  Kan kita tahu sebelum ni yang bisnes kena ada website.  Ada 8 sebab tu kita kena ada website bisnes.  Betul  ke betul? Lepas tu kita dah sentuh jugak 4 jenis website untuk bisnes.  Ada website korporat, e-commerce, minisite dan blog. Jadi… Read More

4 Jenis Website yang Boleh Kita Gunakan untuk Bisnes

Ketahui 4 jenis website bisnes

Terdapat banyak jenis website yang boleh kita bangunkan.  Antara yang biasa digunakan untuk tujuan bisnes: Laman web korporat / syarikat / perniagaan Laman e-commerce atau kedai online Minisite dengan surat jualan (sales letter) Blog Mari kita lihat satu persatu jenis website yang boleh kita bangunkan untuk bisnes. (1) Website korporat / syarikat / perniagaan Jenis… Read More

8 Sebab Kenapa Perlu Ada Website Bisnes

Kenapa perlu ada website bisnes

Ada bisnes tapi belum ada website atau laman web?  Ketahui 8 sebab kenapa bisnes kita perlu ada website sendiri. 1) Website dan online positioning Bina online presence & positioning dan tingkatkan kredibiliti.    Zaman sekarang prospek akan cari maklumat di Internet! Tanpa website, bisnes kita tak wujud! Jiran pun tak tahu kalau kita baru buka… Read More