Teknik Copywriting Warren Buffet yang Perlu Kita Tiru

teknik-copywriting-warren-buffet

Posting kali ini akan sentuh tentang teknik copywriting Warren Buffet.   Siri idea teknik copywriting di blog ini boleh dirujuk di sini. Siapa tak kenal Warren Edward Buffett? Antara orang terkaya di dunia.  Investor, businessman, speaker, philanthropist dan CEO Berkshire Hathaway.  Net worth beliau sekitar USD 85.5 billion (2019). Nak tahu tak? Sebenarnya dia ni sebenarnya… Read More

Penggunaan Yoast SEO dengan WordPress

Mari tengok  penggunaan Yoast SEO ni lepas kita pasang.  Kita tengok macam mana plugin ini memudahkan kita untuk optimumkan website kita supaya mesra dengan Search engine Google.  Supaya bila kita search keyword yang kita pilih, nanti website kita ada di 5 muka pertama result carian. Cuba ikut langkah-langkah ni untuk kita study macamana plugin Yoast… Read More

Pemasangan Yoast SEO

Mari berkenalan dengan Yoast SEO, plugin WordPress yang boleh kita gunakan untuk permudahkan proses search engine optimization website kita. SEO atau Search Engine Optimization ni memang berguna untuk naikkan ranking website kita dalam search engine result.  Salah satu teknik free marketing.  Rujuk artikel lama berkaitan Google SEO sebelum ini. Sebenarnya banyak plugin lain yang boleh… Read More

Copywriting: Keperluan vs Kehendak

Mari kita sembang tentang copywriting lepas lama tak update blog ni.  Topik copywriting pertama adalah pasal KEPERLUAN vs KEHENDAK. Mari kita layan.. Benar, kalau nak berniaga kita perlu tahu siapa target market produk/perkhidmatan yang kita pasarkan.  Kita juga perlu tahu apa masalah yang boleh diselesaikan.  Apa sebenarnya keperluan mereka. Jadi, isi kandungan copywriting selalunya kita… Read More

Pasang Plugin WordPress

Plugin WordPress

Plugin WordPress ni apakah? OK! Kali ni kita nak cerita pasal Plugin WordPress.   Plugin ini merupakan komponen atau fungsi tambahan yang kita boleh pada sistem WordPress. Kalau kita guna WordPress, biasalah lah kita boleh buat posting atau page dan juga tukar theme untuk kelihatan lebih menarik.  Ada juga theme yang bila kita pasang dia didatangkan… Read More

Beza Posts vs Page

Beza Post vs Page WordPress

Posting kali ni kita akan sentuh tentang beza post vs page WordPress.  Ingat tak pasal cara buat posting sebelum ni?  Boleh refer ke posting Cara Guna WordPress untuk recap balik semula 🙂 Dalam posting tu kita buat beberapa posting dan bila klik di posting yang berrtajuk “Posting ke Dua”  ia akan dipaparkan seperti berikut: Kandungan atau… Read More

Cara Pasang WordPress Theme

Cara Pasang WordPress

Kita sambung posting kali ini dengan cara pasang theme WordPress di website yang kita subscribe dengan ServerFreak haritu.  Theme WordPress ni apa?  Ingat tak kita punya website aritu lepas kita pasang WordPress rupa dia macam mana?  Macam ni kan.. Sebenarnya rupa bentuk ni boleh diubah dengan kita pasang theme yang kita pilih.  Banyak theme WordPress… Read More

Digital Business Model bagi Menghadapi Digital Disruption

Digital Business Model

  Sebelum kita bincang tentang dital business model, kita sedia maklum digital disruption telah menjadi satu cabaran kepada environment bisnes hari ini. Ambil tahu, rancang dan buat tindakan tentangnya bukan lagi satu pilihan, tetapi satu keperluan bisnes. Kita orang bisnes perlu buat penilaian terhadap ancaman dan risiko digital disruption serta cuba memahami peluang yang ada.… Read More

Trend Media Sosial 2019 – Social Media Stories

Social Stories

Kita lihat pula trend media sosial yang sedang meningkat naik pada masa ini  – Social Media Stories.  Ciri baru media sosial ini bakal digunakan secara meluas pada tahun 2019.  Nak tahu apa social media stories ni? Pernah guna Snapchat?  Snapchat merupakan aplikasi telefon pintar yang digunakan untuk berkongsi content multimedia seperti video, teks, gambar dan… Read More

Trend Media Sosial 2019 – Memulihkan Kepercayaan

Trend Media Sosial 2018

Posting kali ini adalah berdasarkan dari Laporan tahunan Hootsuite  berkenaan trend media sosial 2019.  Ini bertujuan untuk menghadapi cabaran bisnes melalui strategi media sosial pada tahun 2019. Laporan adalah berdasarkan  kaji selidik dan kajian mendalam terhadap 3,225 pelanggan Hootsuite dan industry analyst seperti Edelman, Gartner dan Forrester. Mari lihat isu-isu krisis kepercayaan terhadap sosial media yang… Read More