Penggunaan Yoast SEO dengan WordPress

Mari tengok  penggunaan Yoast SEO ni lepas kita pasang.  Kita tengok macam mana plugin ini memudahkan kita untuk optimumkan website kita supaya mesra dengan Search engine Google.  Supaya bila kita search keyword yang kita pilih, nanti website kita ada di 5 muka pertama result carian. Cuba ikut langkah-langkah ni untuk kita study macamana plugin Yoast… Read More

Pemasangan Yoast SEO

Mari berkenalan dengan Yoast SEO, plugin WordPress yang boleh kita gunakan untuk permudahkan proses search engine optimization website kita. SEO atau Search Engine Optimization ni memang berguna untuk naikkan ranking website kita dalam search engine result.  Salah satu teknik free marketing.  Rujuk artikel lama berkaitan Google SEO sebelum ini. Sebenarnya banyak plugin lain yang boleh… Read More

Cara Pasang WordPress Theme

Cara Pasang WordPress

Kita sambung posting kali ini dengan cara pasang theme WordPress di website yang kita subscribe dengan ServerFreak haritu.  Theme WordPress ni apa?  Ingat tak kita punya website aritu lepas kita pasang WordPress rupa dia macam mana?  Macam ni kan.. Sebenarnya rupa bentuk ni boleh diubah dengan kita pasang theme yang kita pilih.  Banyak theme WordPress… Read More

Digital Business Model bagi Menghadapi Digital Disruption

Digital Business Model

  Sebelum kita bincang tentang dital business model, kita sedia maklum digital disruption telah menjadi satu cabaran kepada environment bisnes hari ini. Ambil tahu, rancang dan buat tindakan tentangnya bukan lagi satu pilihan, tetapi satu keperluan bisnes. Kita orang bisnes perlu buat penilaian terhadap ancaman dan risiko digital disruption serta cuba memahami peluang yang ada.… Read More

4 Jenis Website yang Boleh Kita Gunakan untuk Bisnes

Ketahui 4 jenis website bisnes

Terdapat banyak jenis website yang boleh kita bangunkan.  Antara yang biasa digunakan untuk tujuan bisnes: Laman web korporat / syarikat / perniagaan Laman e-commerce atau kedai online Minisite dengan surat jualan (sales letter) Blog Mari kita lihat satu persatu jenis website yang boleh kita bangunkan untuk bisnes. (1) Website korporat / syarikat / perniagaan Jenis… Read More

8 Sebab Kenapa Perlu Ada Website Bisnes

Kenapa perlu ada website bisnes

Ada bisnes tapi belum ada website atau laman web?  Ketahui 8 sebab kenapa bisnes kita perlu ada website sendiri. 1) Website dan online positioning Bina online presence & positioning dan tingkatkan kredibiliti.    Zaman sekarang prospek akan cari maklumat di Internet! Tanpa website, bisnes kita tak wujud! Jiran pun tak tahu kalau kita baru buka… Read More

Iklan Facebook #3 – Kaji Prospek di Forum

prospect research

Salah satu cara untuk kaji prospek adalah melalui forum.  Kenapa forum? Ianya tempat orang berkumpul.  Di mana orang berkumpul di situ wang terkumpul! Masalah utama forum pada masa ni, dah banyak forum tak aktif.  Tapi tak apa, kita still boleh kaji masalah orang ramai dalam industri.  Masalah boleh dikatakan masih sama.   Sebagai alternatif, pi join… Read More

Iklan Facebook #2 – Kaji Prospek

Kajian Prospek

Kita mesti kaji prospek kepada produk dan perkhidmatan yang mahu ditawarkan.  Jangan tengok ada produk laku, kita follow.  Jangan kita rasa produk bagus, kita terus buat tanpa fikir siapa yang mahu beli produk dan perkhidmatan. Kalau dah lama bisnes juga sama, kita kena buat kajian prospek dari semasa ke semasa.  Kaji perubahan pasaran. Kaji perubahan… Read More

Nak Daftar Trademark dengan Mudah?

Daftar Trademark

Trademark merupakan sebarang unsur nama, huruf, perkataan, angka, perkataan, simbol, logo dan juga gabungan unsur-unsur ini sebagai tanda kepada perniagaan.  Kebiasaannya ia akan merujuk kepada brand atau jenama sesuatu bisnes, produk atau perkhidmatan. Sebagai contoh, syarikat pengeluar makanan utama dunia Nestle telah mendaftarkan Nestlé® sebagai trademark mereka.  Mereka juga telah mendaftarkan trademark MILO®, MAGGI®, NESCAFÉ®, CERELAC®, LACTOKID™… Read More

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #13 – Debit Kredit (Bahagian 5: Penyata Kewangan)

Penyata kewangan (Financial Statements) akan disediakan selepas penyelerasan direkodkan.  Dua jenis penyata kewangan utama: balance sheet (penyata imbangan duga) – menunjukkan keseluruhan aset kedai makan; dan income statement (penyata pendapatan) – menunjukkan perbelanjaan dan pendapatan dalam accounting period. Net income akan ditambah ke owners’ equity account; Net losses akan ditolak dari owners’ equity account sebelum… Read More