SEO Keyword Research untuk Newbie Macam Saya

Apa itu SEO Keyword Research? Kenapa kita nak buat proses ni? Kena buat ke?

Jawab dia, kalau nak optimize website kita supaya orang jumpa masa orang google kenalah buat.

Jadi SEO keyword research ni adalah proses yang kita buat untuk cari dan pilih keyword atau key phrase yang sesuai.  Proses pertama untuk optimumkan website kita supaya mesra search engine.

Keyword tersebut itu pula mestilah selalu di cari di Google.  Kalau setakat kita ambil sebarang keyword, kemungkinan besar orang tak cari pun.  So tak jumpa.

Eh SEO ni apa? Baca posting ni dulu..

Apa itu Keyword / Keyphrase

Keyword – satu perkataan yang orang cari
Key phrase – ayat yang selalu orang cari.

Contoh:

Keyword: SEO
Keyphrase: Cara buat SEO

Dua-dua ni nanti kita panggil sebagai keyword la ye senang 😀

Apa tu keyword syok sendiri?

Kita rasa orang akan google dengan keyword yang kita pilih, tapi sebenarnya tak ada pun.  Contoh kita gunakan keyphrase “cara menuntut ilmu SEO” ini bagi tujuan SEO website.  Kalau kita search keyword ni mungkin akan keluar di page pertama,

Tetapi, besar kemungkinan tak ada orang cari  maklumat dengan keyword tu.  Orang mungkin lebih senang untuk cari guna keyphrase “belajar SEO” atau “teknik SEO”.

Cari idea SEO keyword research

Jadi macamana nak cari keyword yang sesuai? Pertama kita kena brainstorm, cari idea.  Kita senaraikan seberapa banyak idea tentang apa keyword yang berkaitan.  Apa yang berkaitan dengan industri kita.

Contoh, bisnes kita bertujuan untuk membantu pelanggan untuk pasarkan produk mereka melalui Internet.  Jadi kita boleh senaraikan keyword berkaitan macam ni:

  • digital marketing
  • social media
  • blog
  • online marketing
  • website
  • content marketing
  • facebook marketing
  • instagram

Dan sebagainya lah kan..

Cari keyword yang berkaitan

Sekarang kita cari keyword yang berkaitan.  Macam mana nak cari? Kita boleh gunakan Google.  Buka je Google dengan sebarang browser kegemaran, kita masukkan kategori yang kita senaraikan tadi.

Secara automatik, Goggle akan beri cadangan keyword yang biasa orang gunakan untuk cari maklumat!

Mari kita tengok contoh-contoh SEO keyword research kat bawah ni…

seo keyword research

Dalam setiap search engine result ni, kita boleh scroll sampai bawah.  Kat sini pun ada suggestion keyword yang berkaitan yang selalu orang cari!

Sekarang, kita kumpulkan semua keyword ni.  Masukkan dalam mana-mana aplikasi yang kita suka.  Tak kira lah Microsoft Word, Excel, Notepad atau apa juga yang selalu kita guna.

Ok nanti kita sambung SEO keyword research ini dengan beberapa kaedah atau tool lain yang biasa digunakan.  Kita jumpa lagi di lain posting dan selamat maju jaya!

Oh ya, sambil-sambil tu boleh like page saya di Facebook kat sini.  Terima kasih!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *