Pemasangan Yoast SEO

Mari berkenalan dengan Yoast SEO, plugin WordPress yang boleh kita gunakan untuk permudahkan proses search engine optimization website kita.

SEO atau Search Engine Optimization ni memang berguna untuk naikkan ranking website kita dalam search engine result.  Salah satu teknik free marketing.  Rujuk artikel lama berkaitan Google SEO sebelum ini.

Sebenarnya banyak plugin lain yang boleh kita gunakan.  Tapi, berdasarkan pengalaman, ini yang paling mudah.

Plugin Yoast SEO

Boleh refer website ini untuk lebih lanjut tentang plugin ni.  Ada versi free, dan ada versi berbayar.  Yang free pun dah cukup powerful!

Pemasangan Plugin

Pemasangan plugin SEO pada WordPress ini sama seperti pemasangan plugin lain.  Boleh tengok contoh pemasangan plugin seperti posting ini: Pasang Plugin WordPress.

Posting kali ni kita akan tengok macam mana nak pasang.  Ciri-ciri atau features plugin akan kita bincang dalam Bahagian II nanti ya.

Ok mari kita tengok cara pasang plugin Yoast SEO ni:

(1) Login ke Dasboard WordPress

Login ke dashboard WordPress seperti biasa.  Login guna akaun “admin”.

(2) Pergi ke menu “Plugin” di sebelah kiri

Klik menu “Add New” di bawah atau butang kat atas tu

Page berikut akan dipaparkan:

(3) Di ruangan “Search plugins..” masukkan “yoast” dan tekan <enter>

Dan search result berkaitan “Yoast SEO” akan keluar:

(4) Tekan butang “Install Now” untu pasang plugin..

Installing…

(5) Klik butang “Activate” untuk aktifkan plugin ni..

Dan mesej “Plugin activated” akan dipaparkan tanda plugin ini telah diaktifkan:

(6) Sekarang kalau kita tengok sebelah kiri tu dah ada menu “SEO”

Boleh lah klik dan browse untuk lihat tentang plugin ini serba sedikit sebelum kita sambung dalam the next posting.  Sehingga berjumpa lagi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *