BMC – Channels

BMC Channels atau saluran merujuk  bagaimana organisasi perniagaan jumpa dan berkomunikasi / berhubung bagi menyampaikan tawaran nilai kepada segmen pelanggan.

Fungsi channels termasuk:

  • Meningkatkan kesedaran pelanggan terhadap produk dan perkhidmatan
  • Membantu pelaggan menilai value proposition organisasi perniagaan / syarikat.
  • Membolehkan pelanggan membeli produk dan perkhidmatan yang mereka mahu.
  • Menyampaikan tawaran nilai kepada pelanggan;
  • Memberikan perkhidmatan sokongan selepas pembelian (post-purchase customer support)

Apa dia nak tahu pasal BMC Channels ni?

OK, kita jawab soalan dengan soalan:

Saluran mana pelanggan mahu kita jumpa mereka?
Bagaimana kita nak jumpa pelanggan ni?
Bagaimana kita nak gabungkan atau integrate saluran-saluran ini?
Saluran mana yang terbukti berkesan? Work best?
Mana satu yang cost-efficient?
Bagaimana kita nak sesuaikan dengan rutin pelanggan?

Lima Fasa BMC Channels

BMC Channels ini mempunyai lima (5) fasa.  Setiap BMC channel  boleh merangkumi beberapa atau kesemua fasa.  Channels ini juga boleh dibezakan dengan direct/indirect dan  owned Channels atau partner.

Mari kita jenguk-jenguk lima (5) fasa ini:

(1) Awareness / Kesedaran Pelanggan – macamana kita nak prospek pelanggan tahu pasal produk dan perkhidmatan yang disediakan?

(2) Evaluation / Penilaian – bagaimana kita nak membantu pelanggan untuk menilai value proposition?

(3) Purchase / Pembelian – macam mana kita mahu membantu pelanggan untuk membeli produk atau prekhidmatan?

(4) Delivery / Penyampaian – macam mana value proposition boleh disampaikan kepada pelanggan?

(5) After Sales / Sokongan Selepas Pembelian – bagai mana kita nak berikan sokongan lepas jualan?

Jenis-Jenis / Contoh BMC Channels

Mari kita tengok BMC channels Organisasi perniagaan yang boleh kita gunakan:

(1) Own channels – direct seperti melalui sales team syarikat,  laman web syarikat, atau kedai kepunyaan syarikat.

(2) Own channels – indirect seperti kedai / retail stores yang dikendalikan oleh organisasi.  Nota: sapa ada contoh untuk jenis BMC channels ni?

(3) Partner channels (indirect) – seperti pengedaran melalui pemborong, retail atau laman web ejen jualan.

Partner Channels ini akan menyebabkan margin berkurangan, tetapi membolehkan capaian kepada pasaran yang lebih luas.  Lebih-lebih lagi dengan adanya kekuatan sedia ada pemborong dan ejen jualan.

Owned Channels – margin lebih tinggi tetapi boleh meningkatkan kos seperti kos membuka cawangan kedai yang baru.  Tu belum masuk kos operasi lagi..

Apa nak buat?

Kita boleh gunakan saluran mana yang kita nak.  Lagi bagus, kombinasi BMC Channels ini untuk membina great customer experience dah seterusnya meningkatkan revenue!

 

______________________________________________________

Pautan keseluruhan BMC:

Business Model Canvas (‘BMC’)
BMC – Customer Segments / Segmen Pelanggan
BMC – Tawaran Nilai (‘Value Proposition’) Bahagian 1/2
BMC – Tawaran Nilai (‘Value Proposition’) Bahagian 2/2
BMC – Channels
BMC – Customer Relationships
BMC – Revenue Streams (Bahagian 1/2)
BMC – Revenue Streams (Bahagian 2/2)
BMC – Key Resources
BMC – Key Activities
BMC – Cost Structure / Struktur Kos Perniagaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *