Teknik Tawar Menawar / Negotiation Skills

Tawar menawar? Tentulah! Kita nak harga yang berpatutan!

Tawar menawar, kemahiran berunding harga (negotiation) adalah kemahiran yang sangat bernilai dalam dunia bisnes.  Antara kegunaan utama dan biasa digunakan adalah untuk kita mendapat sesuatu barangan atau perkhidmatan dengan harga yang sangat berpatutan!

Ingat ya.. berpatutan.. bukan murah a.k.a cheap!

Empat (4) Prinsip Tawar Menawar

Antara prinsip negotiation yang perlu kita tahu adalah:

(1) Kita tak akan dapat apa yang kita sebenarnya deserve, tetapi kita akan dapat dari apa yang kita negotiate atau rundingkan melalui proses tawar menawar.

(2) Bagi mendapatkan sesuatu, kita perlu paksa. Contohnya, dapatkan diskaun dengan secara memaksa-maksa!  Ini adalah mitos yang sangat salah! Kita perlu mendapatkan sesuatu dengan “win-win situation“.

Kita dapat apa yang kita hendak, manakala pembekal dapat apa yang dia perlu dapat.  Kalau dia setuju bagi harga sekian-sekian, itu bermakna dia masih mendapat keuntungan.

(3) Kita perlu dapatkan yang terbaik iaitu the best in everything. Kita negotiate the best price!  Kita perlu jadi smart business man.. Dapat untung sebelum berniaga.

(4) Jangan ingat kita banyak duit, kita tak perlu negotiate! Tak ke rugi kalau kita sebenarnya boleh dapat harga terbaik sehingga 50% atau lebih?

Mana saya belajar ni? Tentulah dari salah seorang mentor yang terbukti berjaya dalam bidangnya, Dr. Azizan Osman melalui seminar Master Your Business (3-7 Disember 2014).

Dalam seminar ni kami telah didedahkan dengan 13 strategi untuk negotiate dengan pembekal.  Kemudian kami ditugaskan untuk menjalankan aktiviti berkumpulan “shopping sakan”.

Beli 5 barang dengan menggunakan strategi yang diajarkan. Hasilnya…

Kami dapat beli barang dengan purata diskaun lebih daripada 60%!

Ok ni nak cerita sikit dengan strategi negotiate yang kami gunakan:

(1) Always ask for it.  Kalau tak mintak langsung, jangan harapkan orang untuk offer sebarang diskaun kat kita. Proses tawar menawar kita perlu buat!

(2) Beli barang secara berjemaah.  Masing-masing boleh jalankan peranan masing-masing.  Orang macam saya yang berat mulut nak tawar menawar ni perlukan sokongan dan insiprasi rakan-rakan.

(3) Beli barangan secara pukal.  Macam topi tu kalau harga biasa atau beli satu RM 35.  Sebab beli pukal boleh dapat dalam RM 8 je satu.  Di kedai ni kami guna satu lagi strategi iaitu AFFILIATION.

Macamana nak guna strategi ni? Contohnya “ooo abang dari Melaka ke.. sama lah saya” atau “anak kita sama sekolah lah!”.   Puji pembekal juga boleh dimasukkan dalam kategori ini.  “Adik lawa la hari ni..”.  Strategi puji ni kami gunakan di sini.. Lawa jugak la yang jual ni hehehe.. tapi tak jalan!

(4) Kemudian kami pergi beli selipar.  Barang pukal juga yang memerlukan kita beli 12 pasang.  Harga biasa dijual sehingga RM 10 ke atas.  Price tag dia RM 18++.  Harga pukal jatuh RM 4.50 sepasang!.  Di sini kami gunakan strategi “CARI SEBAB” atau “CREATE A REASON” untuk tak beli sampai 12 pasang.  Apa sebabnya? “Alaaa selipar ni tak berapa kualiti..”, “Ni kalau pakai rasa tak selesa..”, “nampak macam senang nak putuss”.

Strategi “GOOD GUY BAD GUY” juga di gunakan.. “Takpe lah..kita pergi je tempat lain..”, belakun cari gaduh (sikit je..). Hasilnya? dapat la beli 9 pasang je. Ok lah tu kan…

(5) Kasut tu guna strategi AFFILIATION juga.  Salah seorang dari ahli kumpulan, Tuan Wan Abdullah (kiri sekali di dalam gambar) pernah pergi kedai ni.  So instead of kena beli 5 pasang, dapat beli 3 pasang je.  Kasut tu dapat beli dengan harga RM 18-20++ dan harga pasaran adalah dalam RM 70!

(6) Beli gula-gula hack pun nak nego juga hehe.. beli banyak dapat harga lebih menarik.

(7) Susu HiGoat dengan minyak urut tu tak negotiatesangat sebab dah tak cukup masa.  Tapi mintak je diskaun..dapat pun.  Kalau tak mintak sure tak dapat.

Amacam? boleh la praktikan serba sedikit ilmu tawar menawar atau negotiation skills ni.. Selamat maju jaya dalam apa juga bidang yang kita ceburi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *