Potensi Perniagaan Internet / Bisnes Online

Pernahkah tuan/puan mengalami situasi ini? Satu hari kita dapat idea nak jalankan perniagaan secara online, buat bisnes online, perniagaan Internet …

“Oh ya.. aku nak start jual produk kecantikan secara online. Produk “JelitaAlami” (bukan nama produk sebenar) ni memang terbukti meningkatkan kecantikan 100 kali ganda. Terbaik dari ladang!”

Kita pun buka laman search engine Google.

“Alamak.. ada orang ni dah jual… orang tu pon dah jual dan orang sebelah sana… dia punya followers.. fuyooooooooo!”

Tentu kita terfikir,

“Ada lagi ke orang nak beli dari aku..”

“Ada peluang lagi ke bisnes online aku ni …”

Secara jujur, saya pun mengalami situasi begini. Sembang-sembang bersama rakan-rakan pun sama juga.. Idea hebat, bernas, berkualiti dan macam-macam “ber” lagi.

Sentiasa amalkan pepatah omputeh ini:

“SWSWSWN: SOME WILL, SOME WON’T, SO WHAT? NEXT …”

Pesanan mentor itu ada benarnya. Kenapa? Cuba kita lihat fakta berikut…

Menurut Laporan Eknomi Kementerian Kewangan bagi tahun 2013/2014:

(1) Pengguna Internet di Malaysia telah berkembang dari 18 juta pada tahun 2012 dan dijangka mencecah 25 juta orang pada tahun 2015;

(2) Pengguna telefon mudah alih kini terdapat 42.6 juta langanan;

(3) Saiz urusniaga dunia online di Malaysia telah berkembang dari RM 1.8 bilion dan dijangka mencecah nilai RM 5 bilion pada tahun 2014; dan

(4) Statistik urusniaga Internet atau pun bisnes online pula menunjukkan bilangan pembeli adalah berkali ganda melebihi penjual..

Saiz pasaran sebesar ini menunjukkan peluang adalah terbuka luas untuk kita semua. Itu belum lagi jika kita berani bertindak luar biasa untuk menakluk pasaran antarabangsa.  Kita perlu tahu bahawa 40 peratus dari kira-kira 7 billion penduduk dunia ini mempunyai sambungan ke Internet. Ya 40 %, sekitar 2.9 billion!

Jangan lepaskan peluang keemasan ini! Bisnes Online mungkin mengubah hidup kita.. Oh ya.. jangan lupa penuhkan ilmu di dada terlebih dahulu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *