Potensi Perniagaan Internet / Bisnes Online

Pernahkah tuan/puan mengalami situasi ini? Satu hari kita dapat idea nak jalankan perniagaan secara online, buat bisnes online, perniagaan Internet …

“Oh ya.. aku nak start jual produk kecantikan secara online. Produk “JelitaAlami” (bukan nama produk sebenar) ni memang terbukti meningkatkan kecantikan 100 kali ganda. Terbaik dari ladang!”

Kita pun buka laman search engine Google.

“Alamak.. ada orang ni dah jual… orang tu pon dah jual dan orang sebelah sana… dia punya followers.. fuyooooooooo!”

Tentu kita terfikir,

“Ada lagi ke orang nak beli dari aku..”

“Ada peluang lagi ke bisnes online aku ni …”

Secara jujur, saya pun mengalami situasi begini. Sembang-sembang bersama rakan-rakan pun sama juga.. Idea hebat, bernas, berkualiti dan macam-macam “ber” lagi.

Sentiasa amalkan pepatah omputeh ini:

“SWSWSWN: SOME WILL, SOME WON’T, SO WHAT? NEXT …”

Pesanan mentor itu ada benarnya. Kenapa? Cuba kita lihat fakta berikut…

Menurut Laporan Eknomi Kementerian Kewangan bagi tahun 2013/2014:

(1) Pengguna Internet di Malaysia telah berkembang dari 18 juta pada tahun 2012 dan dijangka mencecah 25 juta orang pada tahun 2015;

(2) Pengguna telefon mudah alih kini terdapat 42.6 juta langanan;

(3) Saiz urusniaga dunia online di Malaysia telah berkembang dari RM 1.8 bilion dan dijangka mencecah nilai RM 5 bilion pada tahun 2014; dan

(4) Statistik urusniaga Internet atau pun bisnes online pula menunjukkan bilangan pembeli adalah berkali ganda melebihi penjual..

Saiz pasaran sebesar ini menunjukkan peluang adalah terbuka luas untuk kita semua. Itu belum lagi jika kita berani bertindak luar biasa untuk menakluk pasaran antarabangsa.  Kita perlu tahu bahawa 40 peratus dari kira-kira 7 billion penduduk dunia ini mempunyai sambungan ke Internet. Ya 40 %, sekitar 2.9 billion!

Jangan lepaskan peluang keemasan ini! Bisnes Online mungkin mengubah hidup kita.. Oh ya.. jangan lupa penuhkan ilmu di dada terlebih dahulu!

Katahui lima (5) Perkara bagi Memulakan Perniagaan Internet

perniagaan-internet

Apa yang kita perlu tahu bagi memulakan perniagaan internet ?

Perniagaan Internet atau juga dikenali sebagai Bisnes Online merujuk kepada apa juga jenis perniagaan yang dijalankan dengan menggunakan medium Internet, sama ada keseluruhan aspek perniagaan mahu pun sebahagian sahaja. Ada sesetengah organisasi menjalankan keseluruhan perniagaan mereka melalui dunia online. Ada pula yang menjadikan beberapa aspek sahaja perniagaan mereka melalui Internet. Sebagai contoh, mereka menjalankan bisnes secara tradisional, tetapi menjalankan pemasaran melalui Internet.

 

Bagaimana Memulakan Perniagaan Internet?

Perniagaan Internet ini boleh dimulakan dengan adanya 5 perkara berikut:

(1) Kita perlu memulakan perniagaan terlebih dahulu!

Ini bermakna kita perlu ada  produk atau perkhidmatan yang boleh dipasarkan.   Buat permulaan, kita mungkin boleh menjual produk atau perkhidmatan orang lain.  Menjadi stokis, ejen atau pengedar kepada syarikat tertentu.

Mengikut undang-undang di Malaysia, perniagaan perlu didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).  Daftar perniagaan pemilikan tunggal atau perkongsian (enterprise).  Perniagaan juga boleh didaftarkan sebagai Limited Liability Partnership (LLP).  Bagi membuka syarikat Sendirian Berhad (sdn. bhd.) pula, kita perlukan perkhidmatan Company Secretary untuk menguruskan pendaftaran tersebut.

(2) Teknologi Telekomunikasi

Mempunyai sambungan ke Internet dengan mendaftar dengan pembekal broadband seperti TM, P1, Celcom, XOX, Maxis, Yes dan sebagainya. Pastikan kelajuan Internet sesuai dengan cita rasa anda.

Kita juga perlukan backup line bagi meminimumkan gangguan telekomunikasi dengan pelanggan. Ya lah.. kalau salah satu Internet down, kita masih boleh gunakan yang satu lagi!

(3) Laman Web dan Email

Kita juga perlu ada laman web dan email bagi perniagaan yang hendak dijalankan.  Antara lain, anda perlu mengetahui serba sedikit tentang nama domain, tapak laman web (web hosting) dan mendaftar email.  Ada yang percuma dan berbayar.  Selalunya yang berbayar lebih fleksibel dan nampak lebih profesional.

(4) Akaun Bank

Kita juga perlu untuk mempunyai kaedah pembayaran secara online. Akaun bank perniagaan atau syarikat dengan bank lebih utama. Akaun syarikat adalah perlu kerana akaun bank peribadi selalunya mempunyai had transaksi yang menyebabkan akan anda dibekukan bila terdapat banyak transaksi dalam sehari.

Pembayaran boleh dilakukan secara manual di mana pelanggan perlu untuk menyertakan bukti pembayaran sebelum penghantaran produk atau perkhidmatan.

Pelajari juga kaedah pembayaran secara online (payment gateway) seperti PayPal, MOLPay, BilPliz, SenangPay  dan sebagainya.  Kaedah ini membolehkan pembayaran dilakukan secara automatik melalui Internet.

(5) Pemasaran dan Pengiklanan

Menjalankan Pemasaran dan Pengiklanan. Sebagaimana perniagaan tradisional, pemasaran dan pengiklanan juga perlu dilakukan secara online. Gabungan kaedah offline dan online juga penting bagi meningkatkan keberkesanan perniagaan anda.  Antara cabaran besar pertama bagi pemasaranan secara online adalah bagi menjana trafik pengguna yang besar ke laman web perniagaan anda.

Pengunaan media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram dan lain-lain juga boleh dimanafaatkan bagi tujuan berkomunikasi dan pemasaran.  Platform Facebook juga menyediakan platform pengiklanan melalui FB Ads.

memulakan-perniagaan-internet

Nota Paling Penting

Jangan lupa dapatkan nasihat dari mereka yang pakar dalam bidang yang berkaitan seperti yang berkaitan dengan pendaftaran syarikat, memilih web hosting, membina laman web perniagaan dan rekabentuk grafik.

Kita juga perlu untuk menambah pelbagai ilmu tentang Perniagaan, Perniagaan Internet,  dan seterusnya belajar lebih lanjut tentang pemasaran online mahupun offline.  Ilmu-ilmu lain seperti leadership dan public speaking juga penting bagi membina perniagaan yang boleh bertahan lebih lama.

Hadiri kelas-kelas atau seminar yang berkaitan!