Iklan Facebook #3 – Kaji Prospek di Forum

prospect research

Salah satu cara untuk kaji prospek adalah melalui forum.  Kenapa forum? Ianya tempat orang berkumpul.  Di mana orang berkumpul di situ wang terkumpul! Masalah utama forum pada masa ni, dah banyak forum tak aktif.  Tapi tak apa, kita still boleh kaji masalah orang ramai dalam industri.  Masalah boleh dikatakan masih sama.   Sebagai alternatif, pi join… Read More

Iklan Facebook #2 – Kaji Prospek

Kajian Prospek

Kita mesti kaji prospek kepada produk dan perkhidmatan yang mahu ditawarkan.  Jangan tengok ada produk laku, kita follow.  Jangan kita rasa produk bagus, kita terus buat tanpa fikir siapa yang mahu beli produk dan perkhidmatan. Kalau dah lama bisnes juga sama, kita kena buat kajian prospek dari semasa ke semasa.  Kaji perubahan pasaran. Kaji perubahan… Read More

Nak Daftar Trademark dengan Mudah?

Daftar Trademark

Trademark merupakan sebarang unsur nama, huruf, perkataan, angka, perkataan, simbol, logo dan juga gabungan unsur-unsur ini sebagai tanda kepada perniagaan.  Kebiasaannya ia akan merujuk kepada brand atau jenama sesuatu bisnes, produk atau perkhidmatan. Sebagai contoh, syarikat pengeluar makanan utama dunia Nestle telah mendaftarkan Nestlé® sebagai trademark mereka.  Mereka juga telah mendaftarkan trademark MILO®, MAGGI®, NESCAFÉ®, CERELAC®, LACTOKID™… Read More

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #13 – Debit Kredit (Bahagian 5: Penyata Kewangan)

Penyata kewangan (Financial Statements) akan disediakan selepas penyelerasan direkodkan.  Dua jenis penyata kewangan utama: balance sheet (penyata imbangan duga) – menunjukkan keseluruhan aset kedai makan; dan income statement (penyata pendapatan) – menunjukkan perbelanjaan dan pendapatan dalam accounting period. Net income akan ditambah ke owners’ equity account; Net losses akan ditolak dari owners’ equity account sebelum… Read More

Iklan Facebook #1 – Lima Langkah Mudah FBAds

iklan fbads

Iklan Facebook atau Facebook Advertising (FbAds) merupakan salah satu kaedah pengiklanan yang berkesan.  Kenapa berkesan?  Lebih 20 juta pengguna aktif Facebook adalah di Malaysia.  Kita boleh reach pasaran 20 juta ni dihujung jari sahaja.   Itu belum lagi jika kita mahu pilih pasaran global yang lebih luas. Dalam posting tentang BMC, salah satu Key Channel yang… Read More

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #12 – Debit Kredit (Bahagian 4: Kira Pendapatan Perniagaan)

Measuring Income

Mari kita kira pendapatan perniagaan yang kita jalankan.  Pengiraan pendapatan perlu dilakukan untuk kita tahu untung/rugi kedai makan.  Secara umum, revenue harus melebihi expenses untuk dapat keuntungan. Bila keuntungan (profit) dijana, owners’ equity akan bertambah – revenue dan expenses account akan ditutup masuk ke dalam owners’ equity account bila tempoh perakaunan berakhir, atau dibawa ke hadapan. … Read More

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #11 – Debit Kredit (Bahagian 3: Imbangan Duga)

trial balance

Fuh dulu dengar je kawan-kawan perdagangan pasal imbangan duga (Trial Balance) ni hehe.. skali sekarang kena belajar!  OK! Imbangan duga ni bertujuan untuk menyenaraikan kesemua akaun dengan debit and credit balances. Ia selalunya disediakan pada penghujung / penamat accounting period dan merupakan langkah pertama bagi menjana penyata kewangan (financial statements).  Imbangan duga bagi akaun dikatakan… Read More

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #10 – Debit Kredit (Bahagian 2: Baki Akaun )

Bagi menentukan baki akuan, kedua debit dan kredit perlu dijumlahkan,  jumlah yang lebih besar kemudian ditolak dari yang lebih kecil.  Akaun dikatakan  sebagai mempunyai “baki debit atau debit balance” jika jumlah keseluruhan debit melebihi jumlah kredit. Sebaliknya baki akaun dikatakan sebagai “baki kredit atau credit balance” jika jumlah keseluruhan kredit melebihi jumlah keseluruhan debit. Contoh… Read More